Γιώργος Βουλγαράκης: Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα είναι οι ασφαλέστεροι στην ιστορία των Αγώνων

ekamΟ υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης δηλώνει ότι η κυβέρνησή του δεν αφήνει τίποτα στην τύχη όσον αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Σε αυτή την αποκλειστική του συνέντευξη προς τον απεσταλμένο των Southeast European Times Γιώργο Αναγνωστόπουλο, συζητά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Του Γιώργου Αναγνωστόπουλου για τους Southeast European Times, Αθήνα – 09/08/04

Γύρω στο 1 δις ευρώ έχουν δαπανηθεί για την ασφάλεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που θα διεξαχθούν στην Αθήνα και αρχίζουν αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, η κυβέρνησή του δεν αφήνει τίποτα στην τύχη για ό,τι αφορά την ασφάλεια των αγώνων. Οι Αγώνες θα είναι οι ασφαλέστεροι στην ιστορία τους, δηλώνει.

SE Times: Ποιος είναι ο αριθμός των ένστολων που ασχολούνται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί για τα μέτρα ασφαλείας;

Γιώργος Βουλγαράκης: Γύρω στο 1 δις ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο για την ασφάλεια δαπανήσαμε το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων – ποσό τεράστιο για μια χώρα με το οικονομικό προφίλ της Ελλάδας. Μιλάμε για πληθώρα ανθρώπων που ξεπερνούν αυτούς που ασχολήθηκαν με θέματα ασφαλείας κατά τα τελευταία χρόνια. Στο θέμα της ασφάλειας, αποφασίσαμε να μην μας επηρεάσει το κόστος ή να αμελήσουμε κάποιο τομέα.

SE Times: Η Ελλάδα ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Αγώνων. Τι ζητήθηκε ακριβώς και τι θα λάβει στην πράξη η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ;

Γιώργος Βουλγαράκης: Ζητήσαμε διεθνή συνδρομή κυρίως σε τομείς στους οποίους δεν είχαμε τη δυνατότητα και η οποία δεν θα απαιτείται μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες – για παράδειγμα, θαλάσσιες περιπολίες εκτός των χωρικών μας υδάτων, ή εξειδικευμένο εξοπλισμό παρακολούθησης ραδιολογικών και χημικών απειλών.

SE Times: Η ελληνική νομοθεσία δεν αποκλείει την παρουσία ξένων δυνάμεων επί ελληνικού εδάφους;

Γιώργος Βουλγαράκης: Δεν μιλάμε για στρατό αλλά για ειδικευμένα άτομα – μηχανικούς, ειδικούς θεραπευτές, πνευμονολόγους, ειδικούς οι οποίοι ασχολούνται με συγκεκριμένα και ειδικά συμβάντα. Εντός των ορίων των διεθνών οργανισμών, διεξάγεται συζήτηση για το πώς τα μέλη μιας συμμαχίας μπορούν να συμβάλλουν, με αποτελεσματικό τρόπο, στην διασφάλιση ενός συμμάχου. Κανένα από αυτά δεν σηματοδοτεί την παρουσία ενόπλων ανδρών στους δρόμους, αλλά κάτι το τελείως διαφορετικό.

SE Times: Οι πρόσφατες βομβικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν ανησυχία ότι οι αποστολές συγκεκριμένων χωρών στους αγώνες μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο. Η Ελλάδα παίρνει πρόσθετα προληπτικά μέτρα για τις αποστολές ορισμένων χωρών;

Γιώργος Βουλγαράκης: Πρώτον, υπάρχει διεθνές αξιολόγηση των απειλών με βάση την οποία ταξινομούνται οι χώρες σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο απειλών που αντιμετώπισαν στο παρελθόν. Σύμφωνα με αυτή τη διεθνή εκτίμηση, ορισμένες χώρες χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και προστασία από άλλες. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι άλλες δεν θα τύχουν του ίδιου επιπέδου ασφαλείας.

SE Times: Ποια είναι τα οφέλη της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και αυτών των Ηνωμένων Πολιτειών;

Γιώργος Βουλγαράκης: Πάρα πολλά από άποψη κατάρτισης, εκπαίδευσης, συμμετοχής σε ασκήσεις και γνώσεων σε τομείς εξειδικευμένης τεχνολογίας. Η Ελλάδα υιοθέτησε το δικό της σύστημα ασφαλείας – μια νέα τεχνολογική μετεξέλιξη, το C4I, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως σε τέτοια κλίμακα. Η Ελληνική Αστυνομία θα διαθέτει τις μεγαλύτερες εφεδρείες εκπαιδευμένου προσωπικού στην Ευρώπη, αν όχι διεθνώς, από άποψη χειρισμού κρίσεων, που έχουν εξοικειωθεί με την κατάρτιση που μπορεί να παρασχεθεί παγκοσμίως.

SE Times: Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι οι κάμερες στους δρόμους προσβάλλουν και παραβιάζουν το προσωπικό απόρρητο. Θα παραμείνουν οι κάμερες και μετά τους Αγώνες και, αν ναι, τι θα προσφέρουν στους πολίτες;

Γιώργος Βουλγαράκης: Θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν την τροχαία στην διεκπεραίωση του έργου της χωρίς να παραβιάζονται τυχόν ανθρώπινα δικαιώματα ή ελευθερίες. Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση διαλόγου μετά τους Αγώνες όσον αφορά τη χρήση των συσκευών αυτών.

SE Times: Από ποιες μορφές επίθεσης προορίζεται να μας προστατέψει το σύστημα της ασφάλειάς μας;

Γιώργος Βουλγαράκης: Οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί πιθανό έχει εξεταστεί και σχεδιαστεί ανάλογα. Για παράδειγμα, αυτό που έγινε στη Μαδρίτη – έχουμε ήδη τρέξει ένα τέτοιο σενάριο σε δοκιμαστικές ασκήσεις με τους βρετανούς εταίρους μας. Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τη ζωή της πόλης. Δεν θέλουμε να τα θαλασσώσουμε. Εκτός από τις ολυμπιακές λωρίδες σε μεγάλους δρόμους, η υπόλοιπη πόλη δεν επηρεάζεται. Ο καθένας μπορεί να πάει όπου επιθυμεί, χωρίς περιορισμούς. Γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα υπάρχει μια περίμετρος ελέγχου και ασφάλειας των προσερχόμενων ανθρώπων. Η προσέγγιση των εγκαταστάσεων θα γίνεται βάσει μιας καθορισμένης διαδικασίας.

SE Times: Δηλώσατε πρόσφατα ότι η υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη δεν έχει κλείσει. Τι εννοούσατε με το σχόλιο αυτό;

Γιώργος Βουλγαράκης: Τα εγκλήματά τους έχουν λυθεί και οι δολοφόνοι έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί. Δεν μπορούν να βλάψουν κανένα πια. Ωστόσο, παραμένουν ορισμένα ερωτήματα – για παράδειγμα, που είναι το όπλο του χεριού, η γραφομηχανή, η σφραγίδα; Μέχρι να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, η υπόθεση δεν θα κλείσει.

SE Times: Τη στιγμή αυτή, ασφαλώς, η προσοχή της κυβέρνησης εστιάζεται αποκλειστικά στους Ολυμπιακούς. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά επείγοντα θέματα που αναμένουν δράση: εκσυγχρονισμός, νέες νομοθετικές δομές και ο προγραμματισμός του υπουργείου. Μπορείτε να μου πείτε δύο-τρία πράγματα που μπορούμε να περιμένουμε από εσάς, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο;

Γιώργος Βουλγαράκης: Το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω είναι ότι καταβάλλεται αρκετή προσπάθεια στην προετοιμασία προκειμένου να ωριμάσουν τα θέματα αυτά για να μπορέσω να φέρω στη δημοσιότητα μετά τους Αγώνες. Νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία για τους πολίτες είναι να θυμούνται το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελληνική Αστυνομία θα έλθει μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.